Culori

Fernand Leger, afirma in prima jumatate a secolului trecut ca ” niciodata lumea n-a fost mai colorata ca azi”. Acelasi lucru il putem spune si noi astazi, privind la televizor, pe fereastra, pe strada, in autobuz. Peste tot numai culori, mii si mii de culori, fiecare cu alta semnificatie. Suntem bombardati cu tot felul de insemne, prescurtari, simboluri, colorate sau nu, care sa ne transmita un mesaj, pe care sa il observam in treacat..dar deja am ajuns la un haos cromatic, sau cum spune Liviu Lazarescu – o poluare cromatica. Nu mai stim cum sa reactionam la culori si simboluri, am ajuns nu diferentiem sau decodificam mesajele pentru ca ramanem pasivi la imaginile ce ne inconjoara.

Simt nevoia sa amintesc aici mascarea valorilor arhitecturale cu bannere din ce in ce mai mari, din ce in ce mai colorate, generand spatii din ce in ce mai plafonate. Acum fondul cromatic nu mai poate fi stabilit in functie de cladiri si vegetatie ci de oferte, promotii, lansari de produse…

Avem nevoie de o educatie vizuala, de cunostinte despre frumos, de o pauza de gandire si reflectare asupra cromaticii din jurul nostru.

“Din nefericire educatia vizuala a publicului este neglijata cam peste tot in lume, in vreme ce culoarea este tot mai prezenta in viata omului, unde penetreaza prin canalele cele mai diverse (larg ambientale, culturale si artistice) : tesaturi si vestimentatie, cinema si televiziune, edituri, publicitate, fotografii, tapete, masini, ambalaje, decoratiuni etc. Putinelor tonuri colorate care puteau fi manevrate acum vre-o trei sute de ani, astazi li se adauga mii, datorate, desigur, industriei moderne a culorilor.
Neadaptat la vartejul cromatic actual, omul reactioneaza la intamplare, alertat, adesea derutat. Cumintele si valorosul bun simt de altadata, generat de mediile traditionale, pare sa dispara odata cu ele.
Nici in mediile intelectuale situatia nu este cu mult mai buna; si aici mai toti par a se pricepe la mai toate –prea rar fiind marturisite nepriceperea, lipsa de educatie plastica ori incompetenta in aprecierea operelor sau “obiectelor de arta”. Starea publicului larg devine alarmanta: el poate ramane pasiv fata de mediul cromatic ambiant, iar aceasta duce la proliferarea prostului-gust, cu alte cuvinte a kitschului, a uratului cu pretentii. Ca sa nu mai vorbim despre dezinteresul fata de arta. Pe termen lung, aceste stari pot fi ingrijoaratoare: omul, ca fiinta deplina – biologica, mentala, afectiva si spirituala – este pandit de consecinte imprevizibile.”

Liviu Lazarescu – “Culoarea in arta”

Advertisements

One thought on “Culori

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s