Maidan in buricul orasului

Pe 12, 13, 14 iunie a avut loc editia a patra a evenimentului urban de arhitectura si arte – Street Delivery. Timp de trei zile, strada Arthur Verona a fost inchisa pentru masini si deschisa pentru oameni ( insa au mai fost cazuri in care soferi destul de ambitiosi au intrat pe stada si au parcat, uitand sa isi mai ridice masinile). Toate activitatile culturale desfasurate pe strada sunt un manifest prin care s-a atras atentia asupra orasului ca responsabilitate comuna a celor care il locuiesc si a celor care il administreaza.

La intrarea de langa Patria a fost instalat Maidanul.

Ideea instalatiilor a pornit de la faptul ca suntem consumatori de produse de unica folosinta, consideram orice obiect urat doar pentru ca nu ii gasim o utilitate.

Si am luat doua exemple: maidanul si gunoiul. Acestea sunt adesea asociate, confundate, amestecate si imprimate in mintea oamenilor ca elemente ale uratului.

Am incercat sa aducem maidanul in buricul orasului transplantand plante direct din maidan ( din spatele mallului baneasa pentru cei interesati), pe care le-am scos in oras in cutii colorate. Pentru ca fiecare specie se afla in alta cutie, s-au putut evidentia individual si oamenii au vazut ca intr-adevar pana si maracinii sunt frumosi. Si chiar am fost intrebati daca vindem plantele…

Maidanul este spatiul in care natura isi urmeaza cursul fara a fi controlata de om, prin ecosistemele ce se creaza in acest spatiu.

Un alt punct pe care am incercat sa il atingem a fost constientizarea faptului ca omul este un consumator al produselor de unica folosinta. Cand bei o cutie de suc/bere/ orice, o bei si o arunci, nu? Sau un pai, sau o roata… Aici am adus un indemn catre creativitate. Dintr-un obiect de unica folosinta se pot face atat de multe alte obiecte care nici macar nu au legatura cu destinatia initiala a obiectului respectiv. Au iesit copacei, scaunele, covoras, vaza cu flori, papuci cu arc si alte obiecte care nu doar au atras pubicul in maidanul nostru, dar ne-au ajutat sa transmitem mesajul. Unul dintre obiectele care au avut cel mai mare succes este masinuta. Aceasta a iesit din resturi de dacie, o bucata de placaj, cutii de redbull, si 4 roti de mobila. Oamenii au admirat masina si s-au putut bucura de o plimbare pe strada.

Asadar, orice lucru este frumos- depinde cum il privesti!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s