Starea si spatiul.

Suntem fiinte: traim, respiram, ne miscam, ba mai mult -simtim. Suntem tristi, veseli, zambim, plangem, suntem surprinsi, suntem indragostiti, calmi, agitati. Sunt stari declansate de fapte, cuvinte sau spatii. Pentru fiecare stare exista un spatiu care o poate induce. Spre exemplu: gradinile  fostilor samurai deveniti preoti combinau elemente pentru manipularea vizuala a spatiului, bineinteles la o scara mai mica. Creau compozitii care sa ii conduca intr-un traseu de purificare a mintii printr-o serie de trairi.

Experienta “gaurii de soarece”, cea a tunelului, cea a contrastului, experienta incetinirii, cea a pesterii, a plutirii, a atingerii directe etc, ii faceau sa treaca prin stari precum umilinta, nesiguranta, teama, reculegere, eliberare.

O gradina, un spatiu iti poate da starea dorita, te poate bucura, te poate face melancolic, romantic. Spatiul poate fi cum vrei tu. Oricine poate avea propriul loc in care sa se retraga sa-si purifice mintea – cum faceau ermitii, fara a lasa agitatia si energiile negative sa patrunda.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s