Instalatii efemere

“Instalaţia este o modalitate de exprimare în care se utilizează diverse materiale dispuse în spaţiu tridimensional, pentru a oferi spectatorului o experienţă particulară inedită în circumstanţe determinate.”

Instalatiile efemere sau temporare pun in evidenta o experienta urbana. Cerceteaza spatiul public si ridica intrebari, creand o legatura intre oameni si spatiul in care traiesc, muncesc sau isi petrec timpul liber.

Un fotograf francez, ramas in anonimat sub semnatura JR, a initiat una dintre cele mai de impact instalatii efemere ale ultimilor ani. Mai sus numitul a traspus emotia in expresie, expresia in fotografie, fotografia in fatada de cladire.
Mai jos sunt doua imagini ale instalatiei care, desi a constat in multa munca si uneori pericol, a devenit o expozitie extraordinara. Dupa cum a descris-o JR, vorbeste despre compromis, frumusete, libertate, dar si limite.

Dat fiind faptul ca expozitia a fost instalata intr-unul dintre cele mai de temut cartiere ale orasului Rio de Janeiro, impactul asupra oamenilor a fost cu atat mai mare, cu cat fotografiile au aparut intr-un timp foarte scurt.

Fotografiile –portet ilustreaza diferite expresii si spun diferite povesti. Ochii imensi rezultati prin supradimensionarea fotografiilor urmareasc fiecare colt al cartierului.

Aceasta interventie in spatiul urban este totodata un manifest bine gandit, care se adreseaza nu doar locuitorilor acelor spatii, ci oricarui trecator care este privit de cel putin o pereche ce ochi. Astfel a reusit artistul sa creeze un dialog cu oamenii, dar a si dezvoltat noi relatii cu spatiul urban.

Privind Bucurestiul, cu miile sale de panouri publicitare pe cladiri (care nu sunt deloc efemere) si instalatia prezentata, pot sa declar sincer ca nu ma abonez la Vodafone si nu fac cumparaturii la Domo. Daca in locul publicitatii s-ar realiza instalatii care sa puna in valoare arhitectura si fondul cromatic, mi-as oferi si eu expresia multumita.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s