Harta zgomotului

Agentia Europeana de Mediu este o agentie a Uniunii Europene care se ocupa cu studii de cercetare a mediului inconjurator. Un “produs” al AEM este NOISE (— Noise Observation and Information Service for Europe) care se ocupa cu identificarea celor mai mari surse de poluare fonica din Europa. NOISE a realizat un program in care masurarea zgomotului se face in timp real. Cel mai mare poluator fonic este traficul rutier, iar potivit hatii NOISE, in Romania,  Timisoara e fruntasa la zgomote.

O posibila metoda de ameliorare este crearea de fasii verzi pe langa strazile cu trafic intens, in care sa se foloseasca specii rezistente la poluare, dar totodata care pot ameliora nivelul poluarii fonice. Insa nivelul la care este Romania nu ii permite decat sa planteze pomisori sensibili care nici nu apuca sa creasca si se usuca,  sunt inlocuiti, plantati altii (de la aceeasi firma care isi asigura astfel vanzarea pomilor in fiecare an)

Peisagistii de la Landscape Institut din Irlanda spre exemplu se ocupa cu realizarea de bariere care sa diminueze poluarea fonica atat a strazilor cat si a liniilor de cale ferata.

Zgomotul din jurul nostru nu este de neglijat, el este de multe ori cauza migrenelor si a stresului zilnic.

Vedeti si voi harta zgomotului aici

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s