Natura 2000 in balanta cu DN 66A

Natura 2000 este o retea europeana de zone protejate cu specii salbatice si habitate naturale cu scopul de a le mentine in viata, departe de interesele economice ale institutiilor. Uniunea Europeana promoveaza ca instrument principal dezvoltarea unei retele de arii de conservare a naturii care sa acopere tarile membre UE.

O hotarare guvernamentala forteaza defrisari in situri protejate Natura 2000 pentru constructia tronsonului 3 al DN 66A, constructie care nu a primit acordul de mediu. Zona Campusel – Lacul Iovanu este protejata a coalitiei Natura 2000, iar DN 66A a furat deja 3 km din Parcul Naţional Retezat.

Horararea guvernamentala prevede scoaterea definitiva din fondul forestier national de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a terenului in suprafata de 30,4223 ha implicand defrisarea vegetatiei forestiere pe suprafata de 13,1615 ha.

Agent Green si organizaţiile partenere (WWF, Grupul Milvus, Societatea Carpatina Ardeleana, Vier-Pfoten) au transmis o scrisoarea deschisă pentru a solicita stoparea hotararii guvernamentale. Scrisoarea a fost semnată şi de o serie de alte organizaţii de mediu: Centrul de Resurse Juridice, Eco Sud-West Ro, Societatea Ecologica AquaTerra, Asociaţia Speologica Exploratorii, Centrul Regional de Supraveghere Ecologica Muntii Apuseni, Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila Bihor, Asociatia de Ecologie si Cultura pentru Viata si Asociatia Ecopolife.

Insa pe cat de modern-eco suntem, pe atat ne intesereaza mai putin principiile de ocrotire a ceea ce ne-a mai ramas din natura.  Romania are fonduri de a infiinta noi drumuri, chiar daca este mai economica reabilitarea celor existente – si cica este criza! Asta este gandirea in perspectiva a celor ce sunt la putere, cei ce uita de “dezvoltarea durabila” – expresie atat de mult folosita la nivel european. Si ajungand la functii – asa se intampla cand pescarii sunt constructori, constructorii sunt economisti, iar economistii sunt proiectanti.

Articol detaliat in Ecomagazin

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s