Insula de gunoaie

In oceanul Pacific, intre California si insula Hawaii, a inceput sa se formeze in anii ’50 o insula din deseuri casnice, ajunse in ocean prin sistemul de canalizare si purtate de curenti. La fiecare 10 ani, masa insulei creste de 10 ori, astfel incat astazi depaseste 3,5 milioane de tone, din care 80% sunt materiale plastice. Cunoscuta ca Great Pacific Garbage Patch, insula are  un diametru ce depaseste 2.500 de kilometri, iar adancimea este mai mare de 30 de metri.

Pentru ca nu disting gunoaiele de hrana, cel puţin 267 de specii marine au avut de suferit. 70 % din gunoaiele deversate in mari si oceane se scufunda, afectand astfel ecosistemele din adancime. Potrivit unui raport Greenpeace, in fiecare an se arunca 100 de milioane de tone de plastic, dintre care 10% ajung in apele marilor si oceanelor.

Mult ravnitele si visatele insule exotice din indepartatul ocean nu au propriile statii de reciclare a obiectelor si nici spatiu de depozitare a gunoaielor. Si pentru ca vor sa ofere cele mai bune conditii pentru turisti, importa obiecte si alimente de pe continent, multe dintre ele ambalate in materiale care nu se pot recicla. Pe langa asta, credeti ca transporta cineva gunoi de pe insula pe continent, catre o groapa de gunoi? Cand e oceanul asa aproape..cui ii mai pasa..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s