Land art

Land art-ul este o forma de reprezentare artistica prin tablouri tridimensionale realizate la nivelul solului, in care se poate folosii pamantul, pietrele, apa, etc.
Land art-ul s-a nascut avand la baza minimalismul si cubismul, arta lui Constantin Brancusi si cea a lui Joseph Beuys.
Desi a fost lansata ca fiind una dintre cele mai neobisnuite forme de reprezentare, land art-ul s-a pozitionat in timp, pe o scara apreciata de multi critici din lume. Cea mai dificila parte in crearea unui tablou de land-art este realizarea formelor la nivelul solului, care, in cele mai multe cazuri, se intind pe suprafere foarte mari. Cea mai impresionanta si satisfacatoare imagine este cea de ansamblu, privita de la o anumita inaltime sau dintr-un anumit unghi.

Robert Smithson este unul dintre artistii de land art care imbinat aceasta arta cu pictura, sculptura si fotografia. Cea mai cunoscuta opera a sa este SPIRAL JETTY, in Utah, 1970. Pentru aceasta opera, artistul a folosit apa, noroi, roci si cristale de sare.

Revenind la ale noastre meleaguri, land art-ul se practica izolat, fiind una dintre formele de arta underground, la care artistii au inceput sa capete indemanare. Desi nivelul de promovare este la faza de tema de workshop, avem avem oameni cu imaginatie si surse suficiente pentru a realiza “arta in peisaj”

Land art-ul poate fii si o forma de protest. Castelul Banffy de la Bontida este un bun exempu, unul dintre workshopurile tinute la Bontida a cuprins vopsirea rosie a cioturilor ramase in urma defrisarii arborilor din gradina palatului.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s