Dilema prizonierului

De fiecare data cand trebuie sa luam o decizie dam raspunsul top of mind (fiind la curent cu situatia existenta), insa in cazulrile in care deciziile noastre depind sau influenteaza anumiti factori, decizia nu trebuie luata pripit. Dilema prizonierului este un element important din teoria jocului, care descrie o dilema sociala ca pe un joc intre doua persoane. Nu voi detalia teoria, desi mi se pare foarte interesanta (o gasiti aici). Concluziile dilemei prezentate sunt tipurile de abordari ale unor situatii cu care ne intalnim in fiecare zi.

jocul 1:

nu cooperam si nu ne intereseaza de nimeni, sunt situatii cu care nu ne vom mai intalni, astfel incat putem risca buna functionare a tuturor relatiilor create, pentru bunastarea proprie.

jocul 2:

situatiile cu care stim ca ne vom mai intalni ne ofera posibilitatea inselarii increderii celor din jur pentru binele propriu (decizie ce poate fi razbunata), sau putem coopera cu ceilalti, dezvoltandu-le un spirit empatic si intelegator, obiectivul nostru atingandu-se concomitent cu intarirea relatiilor profesionale si de prietenie cu cei din jur.

jocul 3:

situatiile in care cooperam cu cei din jur, stiind ca aceasta cooperare va avea un sfarsit. Daca atacam in momentul in care cooperarea se sfarseste, ne asiguram “cresterea” si nu mai este cazul sa ne ingrijoram de o eventuala razbunare. Dar oare cand va fii sfarsitul cooperarii ?…

jocul 4:

evolutia in timp a “jocului”, daca spre exemplu inselarea si tradarea duce la rezultate mai bune decat cooperarea, atunci acesta va fii modelul de evolutie, iar cooperarea va disparea treptat. Daca cooperarea va domina tradarea .. se ajunge la situatia ideala.

Asadar trebuie sa ne alegem bine optiunile si sa reflectam asupra implicatiilor lor. Desi sunt prezentate ca un joc, relatiile sociale sunt foarte importante in dezvoltarea personala si cea a relatiilor interumane. Prin limbajul verbal, limbajul trupului, subiectul si metoda de abordare nu transmitem doar informatia ce se poate auzi, transmitem un mesaj despre noi si tipul de joc pe care il urmarim. Mi-ar placea ca toata lumea sa fie in situatia ideala..dar ma uit in jurul meu si imi dau seama ca va dura ceva!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s