Rosia Montana – “avatar” in Apuseni

“Trailer-ul filmului AVATAR, cu subtitraje romanesti. Eroul filmului, Gica din Sulina este un jurnalist devenit mercenar in armata mass-media a firmei RMGC, cea care incearca sa invadeze Rosia Montana si populatia indigena “naiva” pentru a putea exploata zacamantul de aur de sub localitate.
Dupa ce s-a infiltrat printre bastinasi, Gica se indragosteste de printesa tribului, motiv pentru care se hotaraste sa treaca de partea celor amenintati cu distrugerea… Jurnalistul mercenar se metamorfozeaza intr-un erou si vajnic aparator al Rosiei Montane…

Asemanarea personajelor din film cu persoane reale – de ex. cu jurnalisti care au beneficiat de excursii platite de firma RMGC in Australia si Noua Zeelanda, care au primit bani sau alte foloase din partea RMGC si care in prezent sustin, intr-o forma sau alta, proiectul de exploatare miniera pe baza de cianura, coruptie si cenzura a RMGC, este intamplatoare. La fel de intamplatoare ca si aparitia, pe marile ecrane, in anul crucial pentru Rosia Montana, a filmului AVATAR. La fel de intamplatoare ca orice intamplare aparent intamplatoare din viata noastra…”

Hans Hedrich, alias Ecojurnal

ACTORI:

ROSIA MONTANA:

  • localitate cu o bogata istorie a mineritului, avand numeroase monumente istorice, culturale, arhitecturale si peisagere.

RMGC:

  • Rosia Montana Gold Corporation, compania canadiana “cu ganduri pasnice”, care nu vrea decat sa rada 4 munti, 5 biserici cu tot cu asezari umane, sa faca un iaz cu cianuri pentru extragerea aurului.

CORUPTIBILII:

  • satenii care striga cat de grea e viata si ca distrugerea locului e ultima sansa – lucru pentru care sunt platiti frumusel (ce-i drept)
  • media care pupa pe cine da mai mult si nu are pic de simt civic
  • Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării Regionale,  Ministerul Culturii si Cultelor pentru ca nu iau o decizie FINALA si CORECTA
  • receptorii mesajelor RMGC care cred in promisiunile companiei si nu realizeaza implicatiile unui astfel de proect minier
Advertisements

One thought on “Rosia Montana – “avatar” in Apuseni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s