Periferia Bucurestiului – intre resedinta de lux si ghetou-

Miercuri, 5 martie a avut loc la Carturesti dezbaterea “Periferia Bucurestiului – intre resedinta de lux si ghetou-” . Subiectul cere mai mult timp de dezbatere decat cel alocat, si merita intors pe toate partile. Din Ferentari pana in Pipera, periferia Bucurestiului trece prin schimbari de identitate si functionalitate, dar si de imagine. Ceea ce mi se pare mie interesant este ca oamenii sunt mult mai apropiati din punct de vedere social in ghetouri decat “la fite” si odata cu trecerea la lux se pierde caracterul de comunitate.

Din punct de vedere al peisajului peiriferiilor acesta este fie rupt de contextul urban, fie strans legat de acesta. Trecerea de la centrul orasului la periferie nu trebuie neaprat sa fie diferentiata ca imagine, insa de cele mai multe ori conceptiile care ne sunt intiparite in minte ne fac sa privim cu alti ochi periferia si, in cazul Ferentariului spre exemplu, sa evitam zona doar pentru ca avem in minte imaginea unui cartier “urat“.

In anul 1950, Robert Parks (&co) a dezvoltat un concept cu o “abordare ecologica” a analizei urbane. Conceptul se bazeaza pe asemanarea dintre oras si un lac din mediul natural. In lac, echilibrul poate deveni instabil in momentul in care apar noi specii care invadeaza teritoriul, astfel incat organismele ce obinuiau sa traiasca in zona centrala sunt nevoite sa se indrepte catre periferie. Si apar iarasi “invadatori” iar fostii invadatori se vor muta la periferie ca si succesorii lor.

Si astazi cand ne gandim la periferii vizualuzam numai punctele slabe ale acestora, daca locuim in centru evitam periferia, daca stam la periferie ne dorim sa locuim in centru. Doar pentru faptul ca in mintea noastra periferia inseamna declin.

Trecand pe cealalta parte, cea a luxului, poate ca “lux” este mult spus pentru ca dezvoltarea imobiliara a rezidentelor de lux, ca si a noilor cartiere dormitor este interesata sa faca si sa vanda, neglijand identitatea unui spatiu, viziunea comunitatii si uneori siguranta (sa nu mai vorbim despre infrastructura si spatii verzi). Si oamenii cumpara o clatita cu noroi la pret de inghetata frantuzasca si sunt foarte smecheri!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s