Universitatea de Vara Sibiu 2010 si-a premiat absolventii

ATU  –- Asociatia pentru Tranzitie Urbana a organizat in perioada 19-29 iulie cea de-a 10-a editie a Universitatii de Vara Sibiu ale carei obiective sunt schimbul de informatii si experiente in vederea cunoasterii si popularizarii abordarilor durabile cu aplicatie în managementul localitatilor, urbanism si arhitectura si propunerea unor scenarii pentru ameliorarea calitatii locuirii într-o zona dens populata, care sa contribuie la dezvoltarea politicilor urbane locale.

Universitatea de vara este organizata pentru studenti la peisagitica, urbanism, arhitectura, sociologie, s.a., doritori de experienta unor exercitii de aplicare a dezvoltarii durabile in planificarea urbana si in amenajarea spatiilor publice. Anul acesta tema data a fost: “Solutii inteligente de recalificare urbana.  Scenarii de implementare a prevederilor PUG – zona fostei baze hipice, cartierul Vasile Aaron Sibiu

Asociatia pentru Tranzitie Urbana este o organizatie non-guvernamentala care deruleaza proiecte pe teme legate de dezvoltare urbana durabila prin metode de lucru specifice cercetarii aplicate si proiectelor culturale, dar si serviciilor de consultanta profesionala.

Anul acesta m-am aflat si eu printre absolventii Universitatii de Vara unde am avut parte de o experienta remarcabila, pornind de la oras- Sibiul cu atmosfera sa, pana la experienta de lucru in echipa.

Organizarea a fost mult peste asteptari si sunt cateva nume pe care ar trebui sa le insir, ma rezum insa la o imagine.

In cadrul Universitatii de Vara am luat parte la multe prelegeri, multe dintre ele foarte interesante, iarasi nu dau nume, sunt o parte dintre cei de mai sus. Trebuie sa mentionez insa ca  Space Syntax au sediu (si studii de cercetare) si in Romania – ceea ce ar putea fi util pentru cei interesati de exemple de analiza urbana coerenta.

Proiectul a avut succes si in randul nostru, al participantilor, si la primarie cand am sustinut ideile noastre de dezvoltare durabila la nivelul spatiului public, si chiar mi-au placut plansele de prezentare ale echipelor (echipa 1 inclusiv) Mai mult decat atat, ma bucur ca am cunscut la Sibiu oameni frumosi, destepti si inovativi, fie ei munteni, moldoveni, ardeleni, olteni..

Boiler plate: „Universitatea de vară”, organizata la Sibiu incepand cu anul 2000, a evoluat de la preocupari pentru obiecte punctuale legate de restaurare si reabilitarea centrului istoric al Sibiului, la preocuparea pentru spatiul public al orasului si pentru zonele „problema” ale acestuia. Incepand cu editia din 2009 – „Gandeste viitorul.Gandeste verde. Arhitectura inteligenta – Concepte inovatoare pentru arhitectura viitorului” atentia este indreptata spre gasirea de solutii durabile si din punctul de vedere al resurselor implicate (producere, utilizare, reciclare sau dezafectare), astfel incat sa se creeze un mediu de viata confortabil aflat in relatie de reciprocitate cu mediul natural. (atu.org.ro )


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s