Bulevardul Aviatorilor isi pierde identitatea

Fiecare zona cu valoare istorica ar trebui sa isi pastreze identitatea si sa fie intretinuta cum se cuvine, cu atat mai mult daca este zona declarata ca protejata. Bulevardul Aviatorilor – “bulevard – promenada, care prin rigoarea si unitatea unei interventii reglementate, constituie un exemplu de urbanism specific sfarsitului de secol XIX” este supus astazi unor interventii de modernizare prin care piatra cubica este inlocuita cu asfalt.

Cand am citit prima data acest articol scris de Radu Oltean nu am crezut nici o secunda ca intentia edililor se va materializa. Stiam starea proasta in care se afla bulevardul datorita proastei intretineri, insa nu credeam ca Administratia Strazilor va putea vinde asa usor ideea ca asfaltul e mai ieftin si mai usor de intretinut.

Toate argumentele pe care Alina Roman, directorul Administratiei Strazilor le-a adus pro asfaltare au fost dovedite a fi inselatoare. Totusi, proiectul a inceput si continua pentru a duce la bun sfarsit planul de distrugere a identitatii patrimoniului urban, cu acordul Ministerului Culturii si Patrimoniului National.

In articolul “Capitala, mutilată la suprapreţ” ,  publicat de de Laura Toma in Romania Libera, am gasit explicatiile pentru gogoasa vanduta si inghitita : iarasi ne lovim de o serie de “invarteli” intre primarie si diverse persoane juridice. Pentru acest proiect de modernizare nu au fost facute studii de fezabilitate in vederea refacerii pavajului, aceasta varianta fiind exlusa din start. S-a preferat cheltuirea a 78.174.115 lei din bugetul local, de doua ori mai mult decat ar fi costat refacerea pavajului cu mana de lucru corecta. Bineinteles contractul a fost atribuit prin negociere fara anunt de participare, practic (dupa cum spune si Laura Toma) a fost facut cadou celor 3 firme care au preluat sarcina modernizarii bulevardului.

Citat din Strategia Nationala de Dezvoltare Durabila, referitor la Capitalul antropic:

“Compartimentele de specialitate la nivel judeţean şi municipal sunt slab încadrate cu personal calificat şi nu pot face faţă volumului şi exigenţelor calitative ale activităţilor complexe care se impun pentru păstrarea identităţii culturale naţionale în context european.”

Din lipsa de specialisti s-a luat hotararea mutilarii bulevardului Aviatorilor?

Chiar daca nu ne plac astfel de interventii, jucam rolul de cetatenti cuminiti care practica cu spor ceea ce numim “taci si inghite”. Ne ascundem in spatele unei false dezvoltari urbane care se vrea durabila, desi strigam in stanga si in dreapta cat de eco suntem si cat de mult de pasa de patrimoniu.

Advertisements

3 thoughts on “Bulevardul Aviatorilor isi pierde identitatea

  1. E crima ceea ce fac cei din primarii. Distrug o bucata din istoria orasului pentru a oferi confort celor de la volan. Si nu este singurul oras in care se intampla acest lucru. Pretutindeni in Romania astfel de patrimonii istorice sunt distruse sau lasate in paragina pentru ca apoi o hidosenie sa ia nastere in acel loc.

  2. Se poate numi un act impotriva moralitatii dar nici pe departe crima! Adevarat, piatra cubica de pe acel tronson de drum era considerata monument istoric, dar de cate ori a fost schimbata? Monumentul istoric a fost de mult timp distrus…acum doar se repara un drum prost facut! Cred ca 99% dintre cei care circula periodic pe acolo sunt de parere ca asfaltarea drumului este un lucru bun…si pe buna dreptate…mai bine se merge pe un drum de tara decat pe drumul dintre Charles de Gaulle si Arcul de Triumf! Este un rau…dar unul intr-o mare masura bun!
    Daca ar fi reabilitat si modernizat drumul ar fi fost altceva, dar ei arunca cate o lopata de nisip in groapa si au rezolvat problema! Treaba simpla si scumpa in stilul romanesc (la fel ca si centrul istoric)!
    Traim in Romania…schimbarea v-a veni deabia peste multi ani!
    Pace!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s