Green design will save the world

I am Green. Sustenabil. Eco. Green e un nume la moda, insa putini din cei care il rostesc fac ceva cu adevarat. Suntem eco. Pentru ca normativele europene ne spun ca trebuie sa fim eco, pentru ca da bine sa fim eco. Dar cati dintre noi sunt insa constienti de necesitatea unui comportament sustenabil? Indiferent de profilul de activitate, sustenabilitatea este o notiune din ce in ce mai vizata in ultimul timp.

A fi sustenabil pentru ca se cere sa ai un astfel de comportament nu este deajuns. Constientizarea este primul pas al unui traseu catre mai bine. Apoi vine cercetarea: cum imi pot forma eu propriul comportament sustenabil? Apoi vin  faptele.

Arhitectura verde urmeaza un curs favorabil: se urmareste reducerea amprentei de carbon a noilor constructii, se folosesc materiale locale, se minimizeaza cantitatea de deseuri rezultate din contructie si utilizare, se implementeaza tehnici pentru energie “verde”. Acestea bineinteles, acolo unde cultura, societatea si puterea incurajaza o astfel de dezvoltare. Insa in acest avant al sustenabilitatii se pierd din vedere cateva aspecte printre care cel estetic si cel de impact asupra imprejurimilor.

Aspectul estetic este explicat in filmuletul de mai sus, in care este prezentata importanta estetici in ceea ce priveste constructiile durabile, asta daca nu ne-am obisnuit deja cu demolarie cladirilor considerate astazi “urate”. Impactul unei dezvoltari verzi trebuie sa ia in considerare nu doar scenariile pe termen mediu si lung, dar si studiu de peisaj (a se vedea peisajul in care este incadrata noua arena din centrul Clujului), impact asupra perceptiei locuitorilor/utilizatorilor (a se vedea confortul rezultat in aparamentele din blocurile invecinate podului hobanat bucurestean)  si asupra mediului (a se vedea cazul captarii raurilor de munte in favoarea producerii de energie verde).

Initiativele verzi sunt binevenite in toate domeniile tehnice, insa trebuie sa fie concepute, dezvoltate si implementate intr-un context care sa respecte istoria, oamenii si mediul inconjurator.

Advertisements

2 thoughts on “Green design will save the world

  1. Este totusi un fapt bun ca promovam comportamentul Eco, insa trebuie sa punem si in practica prin exemplul personal. Efectul de turma, asa cum suntem obisnuiti majoritatea dintre noi, poate fi ceva benefic, daca stim sa il indreptam catre activitati “verzi”. In primul rand, cred ca totul trebuie sa porneasca de la parinti, educatia pe care o dau copiilor inca de la o varsta frageda si din exemplul nostru, al fiecarui individ. Multa lume nu stie exact cat de negativ influenteaza actiunile lor mediul inconjurator, chiar si cele mai inofensive (aparent). In plus, costurile pentru a face o casa eco par la prima vedere mari, insa efectele pe termen lung sunt deloc neglijabile – aceste lucruri trebuie explicate si promovate, pentru ca lumea sa devina eco-constienta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s