Specializarea si colaborarea in arhitectura peisajului

In ultimul timp m-am confruntat cu definirea stiintifica a diferite arii din cadrul arhitecturii de peisaj. Si pentru ca baza practicii profesionale este planificarea, designul si managementul, una dintre principalele discutii a fost daca vreuna dintre cele trei enumerate are vre-o superioritate fata de celelalte doua. Planificarea este elementul de viziune cu care incepe proiectul, indiferent de dimensiunile acestuia. Acesta este un pas extrem de important in pregatirea, documentarea si dezvoltarea unei strategii durabile pentru interventie. Designul este un pas esential  prin aplicarea propriu zisa a viziunii in diferite dimensiuni si diferite scari. Insa pentru implementarea eficienta este nevoie de management, de aceea cele trei arii sunt interdepentente. Specializarile planificare, design si management desi concentreaza cunostinte comune focalizeaza nuclee diferite in practica pofesionala. Tu ce esti? Un bun planificator, un bun designer sau un bun manager?

Colaborarea este extrem de importanta in dezvoltarea unui proiect, de aceea in cele mai multe cazuri organigrama unui proiect cuprinde 3 specialisti: unul in planificare, unul in design, unul in management, iar in functie de dimensiunea proiectului fiecare dintre cei trei au cate o echipa alaturi de care sa duca la indeplinire obiectivele. Astfel, profestionisti din domenii precum geografie, horticultura si contabilitate eficientizeaza procesul.

In practica profesional romaneasca din pacate este foarte des intalnita o confuzie majora a temenului de peisagist ca profesie, astfel incat oricine poate sa faca orice, la orice scara si sub orice nume, valorile etice fiind subordonate economiei si politicii. Prin proiect de arhitectura peisagera insasi specialistii in planificare inteleg proiectare de gradini, ceea ce reprezinta o infima parte din ceea ce inseamna arhitectura peisagera. Fara a avea o identitate comuna a specializarii in care profesam se vor naste continuu conflicte de definire a normelor si valorilor arhitecturii peisagere romanesti.

Un proiect de peisaj foarte cunoscut in Europa de Vest este “Room for the River”, desfasurat pe teritoriul Frantei, Elvetiei, Germaniei si Olandei, tari care recunosc importanta meseriei de arhitect peisagist precum si importanta peisajului. In acest proiect colaborarea despre care vorbeam mai sus este cheia bunei desfaurari a proiectului si a durabilitatatii produsului final. Ideea proiectului a fost largirea suprafetelor inundabile de-a lungul raurilor pentru a preveni inundatiile, pentru a imbunatatii conditiile de mediu inconjurator (biodiversitatea) si pentru a dezvolta peisajele strabatute de rau. Digurile au fost refacute la o distanta mai mare fata de apa. In zonele locuite, unele locuinte au trebuit sa fie mutate iar in alte zone digurile au fost intarite si au fost facute lucrari de incetinire a vitezei raului. Un element important al proiectului a  fost transparenta economica, dialogul cu oamenii afectati direct sau indirect de proiect si  prezentarea concreta a rezultatului urmarit. Pentru ca acest proiect este dezvoltat la o scara foarte mare a fost necesara fractionarea lui in mai multe segmente care insa urmeaza aceeasi metoda a consultarii cu locuitorii. Data fiind dimensunea si complexitatea proiectului colaborarea intre profesionisti din diferite domenii este puncul cheie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s